We spreken Sol Wortelboer, eigenaar van supschool SUP SUP CLUB. SUP SUP CLUB is in de lente- en zomermaanden boekbaar via OneFit. Dankzij een handige integratie kun je als OneFitter zelf een SUP SUP CLUB locker openen om een sup te pakken. Van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat; op deze manier kun je de hele dag van de sup en het water genieten. Wij zijn benieuwd wie er achter dit slimme en zonnige bedrijf zit… Lees je mee?

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Sol Wortelboer. Half Chileens en halfs Nederlands, vandaar ook mijn naam. Ik ben inmiddels vrij persoon en ondernemer. Ooit begonnen in de wereld van film en tv. Ik ben gaan surfen, want ik hou van water, maar dat is lastig hier in Nederland. Suppen daarentegen, kan altijd en overal. Vanuit mijn tuin in de Betuwe ben ik een klein supschooltje begonnen. Ik dacht, als ik zelf met zonsop- en ondergang het water op ga, kan ik net zo goed mensen meenemen. Ik merkte dat iedereen daar heel goed op ging. Ik kwam nog steeds veel in Amsterdam en zag het steigertje bij Amstel Boathouse. Ik voelde sterk dat ik daar een mooie club kon beginnen voor mijn vrienden, netwerk en collega’s. Een goede vriend van mij heeft de Vondelgym, dus ik wist dat OneFit bestond en dacht; dat is een mooie match, want dat is goed voor bereik.

En eigenlijk overnacht, ik weet het nog goed, gingen we live. De eerste twee weken waren meteen volgeboekt. We hebben in die periode 1500 man ontvangen, een combinatie van OneFit en eigen members. Het was een samenkomst van lekker weer, een artikel in het Parool, en dat ik een van de eerste supscholen in Amsterdam was. Het was zó leuk, ik deed sunrise-expedities, ging om 6 uur ‘s ochtends met mensen het water op. Iedereen blij en gelukkig, je werkt aan je lichaam, laat je geest lekker gaan. In datzelfde seizoen kwam een vriend van mij met een tip over een locatie in Utrecht. Ook daar ging het meteen goed, mede dankzij OneFit. Ik kreeg direct de ambitie om dit op meerdere plekken te gaan doen.

OneFit x Dopper x SUP SUP CLUB clean-up event // 15-06-2023 // David Stegenga Fotografie

Je was nog niet verder in Amsterdam uitgebreid?

Nee, dat kwam eigenlijk omdat je toch met personeel zit, en met locaties en huur enzovoorts. Ik wil niet zeggen geheel geïnspireerd door FEBO, maar op een gegeven moment zijn we daarom gaan nadenken over een concept wat altijd open is, waar je elk kwartier gebruik van kunt maken, wat van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat open is, zonder personeel en huur. Dat zijn we gaan faciliteren. En ik merkte, in het begin vonden mensen dat spannend, het waren toch allemaal beginners. Maar op een gegeven moment werd het “Hey Sol, mag ik mijn plank, ik zie je over een uur, doei!” Dus mensen werden steeds vertrouwder, en het werd echt een sportschool op het water. Zo is het SUP 2 GO concept ontstaan. Om eigenlijk altijd en overal open te zijn; self-service.

Past ook bij de trend die je overal ziet; zoals de self-checkouts bij de Albert Heijn.

Ik vind het ergens heel onpersoonlijk, en ik vind het ook wel jammer dat we langzaam naar die samenleving groeien. Anderzijds geeft het ook veel vrijheid en gemak.

Hoe was de Coronaperiode voor jullie?

Gek genoeg best gunstig. Alle sportscholen waren dicht, maar wij mochten door. Het coronajaar was ook warm, het was vanaf maart al raak. En ik weet nog goed dat ik op een steiger stond en dat ik kruisjes op de vloer had voor anderhalve meter afstand. Op een gegeven moment kwam er een agent die aangaf dat het niet mocht. Maar die kwam daar later toch op terug: het is individueel, buiten. En dat was te gek!

Je noemde het al eventjes, maar je hebt een flinke carrièreswitch gemaakt. Kun je daar wat meer over vertellen?

Het is eigenlijk een hele natuurlijke transitie geweest. Ik heb altijd gewerkt in de wereld van film en televisie. Achter de schermen, voor de schermen, ook als presentator. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen, maar het is wel poppetje-plaatje en je zit in een keurslijf. Door Corona was er in die branche minder werk, terwijl mijn hobby in die tijd juist booming werd. Dus het ging heel natuurlijk over van die hobby naar een bedrijfje. En dat bedrijfje werd een bedrijf. Zelf kunnen bepalen hoe, wat en wanneer gaf mij heel veel voldoening en vrijheid. Dus heb ik uiteindelijk voor zelfstandigheid gekozen. En ik denk, door dat te doen, hebben we dit seizoen 38 locaties in verschillende landen.

We hebben een stipje aan de horizon gezet; onze ambitie is 250 locaties in 5 jaar tijd.

Verschillende landen zelfs. In welke landen ben je actief?

We zijn actief in Spanje en België. We gaan als het meezit dit seizoen een pilot draaien in Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Zweden en Portugal.

SUP SUP CLUB
OneFit x Dopper x SUP SUP CLUB clean-up event // 15-06-2023 // David Stegenga Fotografie

Naar wat voor water ga je op zoek in het buitenland?

Variëert. Het minste wat we doen is zee. Dat heeft te maken met veiligheid; altijd golven, natte wetsuits. Dan zit je met verschillende maten in de lockers en die gaan stinken enzovoorts. Dus daar blijf ik een beetje van weg. Meren en rivieren lenen zich daarentegen perfect.

Lanceren in een ander land vergt veel tijd van jou. Hoe doe je dat?

Ja en nee. We werken samen met partners, vrienden of franchise partijen die dat daar willen opzetten en uitrollen. We hebben een stipje aan de horizon gezet; onze ambitie is 250 locaties in 5 jaar tijd. Dat kan op verschillende manieren. Enerzijds in eigen beheer, anderzijds door middel van franchise.

Is dit een jongensdroom?

Ja, dat wel. Ik wist al heel jong dat ik niet voor een baas wilde werken. Ik heb altijd genoten van vrijheid. En die liefde voor water, dat komt echt uit het feit dat ik toen ik heel jong was, naar Curaçao ben verhuisd. Daar woonden we aan de Jan Thiel baai. Daar was toen nog niks. Dan kwam je uit school en was het meteen zwemmen en spelen. Op die manier altijd een stukje buitenleven en water.

Wat heeft de OneFit samenwerking jullie tot nu toe gebracht?

Een breder draagvlak. Maar ik denk nog het allerleukste: gewoon samen heel veel mensen blij maken. Een stukje natuur laten ervaren. Of het nou in de stad is of net buiten de stad. Ik zeg altijd; OneFit is het vlammetje wat uiteindelijk leidt tot een vuurtje. Elke locatie die we starten binnen het bereik van OneFit krijgt extra zichtbaarheid. OneFitters nemen vrienden mee en die vrienden nemen ook weer vrienden mee.

En leuke events samen; zoals Awakenings vorig jaar, en de recente sup-clean up met Dopper. Wat vond je daarvan?

Beide extreem gezellig. Kan niet anders zeggen. Awakenings was een mooi podium. Ik denk niet dat er uiteindelijk heel veel mensen hebben gesupt, want mensen waren daar toch om te dansen. Maar de samenwerking was goed en we hadden de eerste sup-and-dance-stage van de wereld. En toen het werkgedeelte erop zat, was het ook heel gezellig! De clean-ups zijn ook heel tof om te doen; om te zien wat er uiteindelijk uit het water wordt gevist blijft me verbazen. Laatst weer meer dan 45 kilo afval uit het water gehaald!

OneFit x Dopper x SUP SUP CLUB clean-up event // 15-06-2023 // David Stegenga Fotografie

Wat onderscheidt SUP SUP CLUB van andere sup-initiatieven?

We zijn altijd open. Van sunrise to sunset. Je kan op elk moment van de dag bij ons inchecken. En dat onderscheidt ons. Daarnaast hebben we altijd het beste materiaal in huis, voor een hele toegankelijke prijs. En goede instructeurs!

Jullie zitten ook wel lekker in de marketing en branding. Doe je dat allemaal zelf?

Nou, het visuele gedeelte wel. Dus het logo, de kleuren, de foto’s. Maar ik ben gelukkig gezegend met mijn partner en wederhelft. Zij doet de marketing en kent dat stukje achterkant heel goed. Ik zeg altijd: zij doet de backoffice en ik doe de frontoffice. De frontoffice is buiten, bij de steiger, met mensen, etcetera. Maar zij doet alle dingen met computers en communicatie.

“Ik zeg altijd; de sky is the limit, maar voor ons is water limitless.

Heb je nog meer toekomstplannen voor SUP SUP CLUB?

Zeker. Het is heel dubbel: ik had nooit verwacht dat we 38 locaties zouden hebben. Anderzijds voelt het ook alsof we pas net zijn begonnen. Als je gaat nadenken over het feit dat de SUP 2 GO box overal kan staan waar water is, dan realiseer je je hoeveel potentie dat heeft. Of je het nou hebt over horeca, een hotel, een camping of jachthaven; overal in Nederland liggen mogelijkheden. Zeker met de nieuwe box die we hebben ontwikkeld, die heel erg schaalbaar is, durf ik met enige zekerheid zeggen dat we die 250 locaties in 5 jaar tijd gaan redden. Ik zeg altijd; de sky is the limit, maar voor ons is water limitless.

Waarom moeten OneFitters écht eens suppen via SUP SUP CLUB?

Sowieso voor de kwaliteit van het materiaal. Dat draag ik een warm hart toe. Ik heb veel sup scholen zien ontstaan, helaas ook veel met slecht materiaal. Omdat ze voor minder ergens een plank konden kopen. Wat je dan ziet is dat mensen toch sneller in het water liggen en dat het minder veilig is. SUP SUP CLUB heeft vanaf dag één de beste kwaliteit die er is. We investeren er in. En dat heeft te maken met het feit dat mensen zich zelfverzekerd en vertrouwd moeten voelen. Op die manier komen ze ook vaker terug en nemen zelfs nieuwe mensen mee. Wat ook fijn is; bij ons kun je elk kwartier inchecken. Dit blijft echt een game changer.

Oké, stel ik ga voor het eerst suppen. Waar moet ik op letten?

Wij adviseren altijd om goed naar het weerbericht te kijken. Ga bij harde regen of onweer niet het water op. Want dat heeft geen zin en is onveilig. Doe relaxte kleding, sportkleding of warme zwemkleding aan. Zorg dat je de instructievideo hebt gezien of als je ons treft, vraag ons. Want dan geven we met liefde instructies. Stel je peddel af, zorg dat je de leash om je enkel hebt, zodat je de sup niet kwijtraakt. Sta met je voeten op het midden van de plank naast het handvat. Peddel zowel links als rechts, anders maak je rondjes. En echt ALLE mensen, jong, oud, sportief, minder sportief, kunnen het. Het is een kwestie van overwinnen, vertrouwen en geduld.

SUP SUP CLUB
OneFit x Dopper x SUP SUP CLUB clean-up event // 15-06-2023 // David Stegenga Fotografie

Hoeveel kilometer leg je gemiddeld af?

Het is hetzelfde als wandelen; vijf kilometer heen en weer is ongeveer een uurtje. Voor de meesten is dat prima. Sommigen vinden het lekker om langer te gaan. Ook denk ik dat het een goede kans maakt om naar Olympisch niveau te gaan. Je ziet zelf al Elfsteden-sups. Dat zijn carbonboards of raceboards en gaat ontzettend snel!

Sta je zelf nog veel op de sup?

Ja, maar helaas niet zoveel als ik eerst deed. Toen ik begon deed ik drie lessen in de ochtend en drie in de avond. Dus ik deed 30 kilometer per dag. Nu heb ik twee kinderen en 38 clubs. Dat schiet er gewoon bij in. Maar ik probeer zoveel mogelijk het water op te gaan.

En jouw favoriete route en moment van de dag?

Dat is bij Hannekes Boom beginnen en dan richting de Amstel. Achter Artis langs en dan terug via het Scheepsvaartmuseum. Je bent een kleine anderhalf uur aan het peddelen en dat is heerlijk. Ik vind ‘s morgens vroeg het mooiste moment van de dag. Je haalt dan ook het maximale uit je dag en je dag op die manier beginnen is heel waardevol. 

Waarom zou een bedrijf of een team eens samen moeten suppen via SUP SUP CLUB?

Teambuilding! Het is een hele goede manier om elkaar beter te leren kennen, om samen angst te overwinnen, met elkaar te lachen. En het is sowieso heel belangrijk om lekker naar buiten te gaan. Mensen zitten veel en dan ook nog eens in een kantoor. En als ze een teamuitje doen, dan is het vaak een combinatie van drank en iets anders. Hoewel dat prima is, stel ik voor om lekker actief te gaan suppen en dan die borrel te doen!

Is er nog iets wat je tegen de OneFitters zou willen zeggen?

Ja, go and explore! Maak er gebruik van. Zeker van het feit dat je bij ons altijd vroeg terecht kan. Het is het mooiste moment van de dag. Het is rustig, het water is stil. Dus voor degene die het leuk vinden om op avontuur te gaan, doe dat. En doe het ook op verschillende plekken!

En… OneFitters kunnen mede-eigenaar worden van SUP SUP CLUB. We zijn net een sharefund campagne begonnen. Het leuke daarvan is dat je heel laagdrempelig kunt instappen, vanaf 100 euro. Wat we doen met deze kapitaalronde is investeren in nieuwe stations. En die nieuwe stations zijn er ook weer voor OneFitters. Dit is volgens mij de eerste keer dat OneFit members mede-eigenaar kunnen worden van een club die ze leuk vinden. Een mooie kans dus!

OneFit x Dopper x SUP SUP CLUB clean-up event // 15-06-2023 // David Stegenga Fotografie
Tags:
About the author
Rosan van der Tuuk