Ik zit ingemetseld tussen blokken en andere yoga-attributen en zit net in een zelfbedachte kleermakerszit, als blijkt dat ik in de verkeerde les zit. Ik had me ingeschreven voor een slome yin yoga les, maar zit nu in een les waar ik allesbehalve stilliggen kan: Ashtanga.

IMG_0843

De lerares vraagt me of ik zeker weet dat ik wil blijven. Ik heb al vaker Ashtanga yoga gedaan, dus ik zie geen reden om mijn zorgvuldig opgebouwde barricade af te breken en naar de benedenverdieping te gaan om daar de les binnen te stormen. “Nee hoor dit is ook prima, zeg ik”.

Ik ben het type hutspotyogi. Sommigen zweren bij Bikram, anderen bij de Zonnegroetmarathons van Ashtanga. Ik doe alle soorten. Daarom voel ik me waarschijnlijk ook een groentje in deze les. Ik ben omringd door Ashtanga-atleten en val al door de mand in de eerste minuut.

We beginnen met een chant. Verder dan ‘Om’ kom ik niet. De zinnen die volgen probeer ik te raden, maar al gauw besef ik dat ik de harmonische nirwana van klanken verander in een kakofonie.

De houdingen –Asanas- worden steeds moeilijker, maar ik doe mijn uiterste best. Ik neem bijna elke dag een yogales en oefen thuis ook veel, maar het hoge tempo en de elasticiteit die de oefeningen vergen maken het soms lastig voor mij om alles goed uit te voeren.

Als ik echt een pro wil worden, kan ik maar beter vaker naar deze les komen, concludeer ik. We bewegen een uur en drie kwartier (de meeste lessen duren een uur) als een golf synchroon over de matten. Het lijkt lang, maar ik typ dit om middernacht, want ik barst nog steeds van de energie, dus het is de tijdinvestering zeker waard.

Yoga Point heeft een scala aan lessen, van Hatha tot Kundalini, Vinyasa, power, herstel en Chakra-yoga. Met Onefit kun je terecht bij de locatie aan de Oudegracht, een fijne plek met een zaal op straatniveau en een aan de werf. Let wel even op dat je in de juiste les zit, want blind-daten kun je misschien toch beter buiten de yogaschool doen.

Shinta is altijd op zoek naar nieuwe manieren om lichaam en geest te slijpen. Haar obsessie voor zelfverbetering zorgt voor een druk schema waarin yoga, zwemmen, vechtsporten, reizen en artikelen schrijven strijden om aandacht. Voor OneFit duikt ze diep in het Utrechtse lesaanbod en vist ze de meest opvallende lesjes uit de Amsterdamse OneFit-jungle. 

 

Tags: