Een week geleden had ik het op eens weer te pakken: het hardloopvirus! Ik ben de laatste tijd wat vermoeid en besloot om weer wat vaker de natuur in te gaan, even lekker offline en back to basic. Ook was het hardlopen de laatste tijd weer een beetje versloft, terwijl ik nog altijd een 10 km race of misschien zelfs een halve marathon wil lopen. De hoogste tijd om dit weer op te pakken en heerlijk te rennen door bos en duin! Ik ben gevoelig voor hardloopblessures, daarom trok de OneFit-les Yoga4Running direct mijn aandacht: Yoga én hardlopen. Twee dingen die ik leuk vind gecombineerd in één les!

dsc00309-01-01

Op maandagavond en vrijdagochtend kan je voor aanvang van de yogales mee om een half uur hard te lopen in het Haagse Bos. De eerste keer durfde ik dit nog niet aan omdat ik bang was dat mijn tempo misschien nog niet op niveau was. Mathilde, de docent legde me bij de eerste les gelijk uit dat het een intervaltraining is, dus iedereen kan op zijn/haar eigen niveau en tempo meedoen. Ook krijg je tijdens het hardlopen veel oefeningen die je helpen om je looptechniek te verbeteren. Goed voor een leuke, blessurevrije hardloopervaring!

Dit keer haakte ik aan bij de yogales, in een schoolgebouw aan de Heutszstraat, in de buurt van het Haagse Bos. Er hing een gezellige, ontspannen sfeer. We begonnen rustig met een paar asanas om het lichaam op te warmen. Vervolgens deden we een paar technische yogaoefeningen, specifiek voor de spieren die bij het hardlopen veel belast worden. De spieren onder de voet, de spieraanhechtingen rond de knie en de IT-band (peesplaat aan buitenzijde van het bovenbeen, verantwoordelijk voor de ‘runners knee’-blessure) kregen deze les extra aandacht bij het uitvoeren van een aangepaste lunge stretch en een hamstringstretch.

De oefeningen voelden fijn aan en ik voelde hoe mijn spieren steeds meer ontspanden bij het aanhouden van de bewegingen. Iedere les van Mathilde is weer anders. Dit keer lag de focus op ontspanning brengen in ‘de hardloopspieren’, maar een andere keer ligt de focus weer op balans of core stability. Alle oefeningen hebben één overeenkomst: ze helpen jou om beter en blessurevrij te lopen!

Wat ik heel prettig vond aan deze les is de uitleg die Mathilde geeft bij de oefeningen. Zo weet je precies waarom je een oefening doet en welke spieren je zou moeten voelen bij een stretch. Ook loopt ze rond om je eventueel in je houding te corrigeren. Yoga4Running is een intensieve les, vergelijkbaar met poweryoga. Het is dus niet gek als je de dag erna je spieren voelt!

Je kan Yoga4Running uiteraard ook gewoon doen als je niet aan hardlopen doet, maar wat ik leuk vond aan deze les is dat iedereen hart heeft voor de hardloopsport en yoga gebruikt voor nóg meer loopplezier. Als je veel aan hardlopen doet zonder aandacht te hebben voor stretching en core stability, is de kans op spierverkortingen en/of blessures groter. Yoga4Running kan je zien als een leuke manier om je lichaam goed te onderhouden, zodat jij lekker kan blijven hardlopen.

Als fysiotherapeut kijk ik vanuit verschillende invalshoeken naar een sportles. Ik ervaar de les als een ‘klant’, maar stiekem kijk ik ook mee als bewegingsexpert. Lessen die niet goed in elkaar zitten, vallen bij mij direct door de mand. Over Yoga4Running kan ik zeggen dat Mathilde echt kennis heeft van beweging en het menselijk lichaam. De opbouw van de lessen is prettig en de oefeningen zijn een weldaad voor het hardlooplichaam. Deze les is een nieuwe favoriet!

Lotta is orthomoleculair voedingsdeskundige en fysiotherapeut en weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen. Sporten moet volgens haar vooral heel leuk zijn! Kijk voor individuele begeleiding, blogs en inspiratie op haar instagram, facebook en website.

Tags: