We spreken Judith Manshanden (43), directeur bij yogaschool Delight Yoga (check OneFit), ondernemer, spreker en auteur van twee boeken met een krachtige boodschap voor het bedrijfsleven. Judith is te boeken als spreker binnen het thema Corporate Vitality, en het goede nieuws is: ben je als bedrijf aangesloten bij OneFit for Business, dan kan Judith ook bij jullie langskomen voor een lezing over haar visie op een gezonder (en meer verbonden) werkklimaat. We spreken haar over haar inspiratie, missie en boeken.

Hi Judith. Laten we beginnen. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben getrouwd met Laurens, heb een dochter van zes, een zoontje van vier, en een bonusdochter van bijna vijftien. We wonen in Amsterdam. Ik ben lang geleden afgestudeerd als psycholoog, dus ik heb altijd een enorme fascinatie gehad voor hoe mensen denken, hoe mensen zijn, maar ook hoe je een gelukkig(er) leven kunt leiden. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat de therapiekamer niets voor mij is. Ik begon mijn carrière daarom met een traineeship bij consultancybureau Boer & Croon. Deze corporate omgeving was erg leerzaam, maar ik merkte ook dat het systeem niet altijd goed bij mij paste. Ik voelde vaak een gebrek aan verbinding en besefte dat het op groei gerichte businessmodel maakte dat we vanuit competitie en eigenbelang gingen handelen. Na ruim vijf jaar stopte ik en ging op zoek naar iets wat beter bij mij paste. Ik besloot te experimenteren met een businessmodel dat haaks stond op dat van dat van Boer & Croon om te onderzoeken of dit tot meer werkgeluk zou leiden…

Dat werd een pay-as-you-can restaurant in Rotterdam en later ook Amsterdam. Café GEEF was gebaseerd op wederzijds vertrouwen (je betaalt wat je kan missen) en door mezelf zo open en kwetsbaar op te stellen – ik moest er immers maar vanuit gaan dat mensen zouden betalen – merkte ik ook dat mensen vriendelijker en dankbaarder werden en dat mijn werkgeluk groter werd. Door meer de verbinding met mezelf en met anderen aan te gaan, voelde ik me vitaler in mijn werk. Hoewel ik niet per se schrijfambities had, werden de lessen die ik trok uit mijn tijd in het GEEF-café en de jaren in de corporate wereld de inspiratie voor mijn boeken “Tijd voor nieuwe zaken” en “De Corporate Yogi”. Boeken met handvatten voor een gebalanseerder (werk)leven. Hoe werken we nou beter samen, duurzamer, gezonder, vitaler en bereiken we meer verbondenheid op de werkvloer? Ondertussen ben ik ook al enkele jaren directeur van yogaschool Delight Yoga, in Amsterdam en Den Haag. Een fijne werkplek waar mijn passie voor het zakelijke samenkomt met het spirituele. Daar zit ik met heel veel plezier.”

We komen straks terug op jouw boeken. Maar eerst over Delight Yoga; hoe kwam je daar terecht?

“Na Café GEEF ben ik auteur en spreker geweest (voor o.a. TEDx), maar dat viel van de een op de andere dag stil toen Corona begon. Ik had een jong gezin en zat zonder werk, dus ik ben toen gaan rondvragen in mijn netwerk en kwam zo bij de vacature van Delight Yoga terecht. Ik mediteerde al dagelijks en ik volgde met regelmaat yogalessen, mijn interesse lag er dus al. Maar, ik dacht ook van tja, een yogaschool, ik weet het niet… Toch kwam ik tot de conclusie dat de twee werelden die ik leuk vind bij elkaar komen in deze baan: aan de ene kant de hardere, zakelijke kant, en aan de andere kant het spirituele en het verbonden zijn. Toen dacht ik; dit is eigenlijk een ongelooflijk interessante volgende stap. De twee dingen die ik eerst los had, komen nu samen.”

“Als je je in yoga verdiept zitten er zóveel inzichten in, die eigenlijk de vragen die we in het hedendaagse bedrijfsleven hebben over werkgeluk, vitaliteit en purpose beantwoorden.”

Wat is jouw visie met Delight?

“Delight is een plek waar je door middel van het beoefenen van yoga de verbinding met jezelf kunt herstellen. In het drukke dagelijkse leven, zijn er zoveel momenten waarop we die verbinding kwijtraken. Delight biedt een plek waar je even die telefoon kunt wegleggen en een uur tot anderhalf uur helemaal op kunt laden, zodat je daarna weer je drukke dagelijkse leven in kan. Het is onze missie om meer mensen te ondersteunen in het vinden van die verbinding met zichzelf, of het hervinden ervan. En dan vooral ook mensen die misschien denken dat yoga niet voor hen is. Want ik was zelf ook zo, dat ik dacht; yoga is wierook, hippies en zweverig. Maar als je je erin verdiept, dan zitten er zóveel inzichten in yoga, die de vragen die we in het hedendaagse bedrijfsleven hebben over werkgeluk, vitaliteit en purpose beantwoorden.”

Delight Yoga Amsterdam

Denk je dat dit Delight onderscheidt van andere studio’s?

“Ja, ik denk het wel. Wat Delight al vanaf het begin doet is het “ontwieroken” van de yoga, we willen laten zien dat yoga echt voor iedereen is. We hebben niet voor niets mooie wellness-achtige studio’s. Maar tegelijkertijd hebben we ook écht goede teachers die authentieke yoga geven. Wat je nu ziet in de yogawereld is dat er twee stromingen ontstaan. Dat is de buik- en billen-yoga; hard knallen, flexibel en gespierd worden. Maar wij richten ons meer op het hele verhaal van yoga; hoe kun je yoga gebruiken om dichter bij jezelf te komen? Hier in het Westen wordt yoga vooral gezien als poses, lichaamshoudingen. Maar als je naar de hele yogafilosofie kijkt is dat maar een klein stukje van wat yoga is. Yoga betekent in het Sanskrit ‘Unity’, eenheid van lichaam en geest. De lichaamshoudingen zoals wij die in het Westen gebruiken, zijn maar een klein onderdeel van wat de hele yogafilosofie inhoudt. Bij Delight proberen we de volledige wijsheid van yoga te onderwijzen, zodat je het maximale eruit haalt.“

We hebben je corporate en yoga-achtergrond besproken. Dan komen we uit bij ‘De Corporate Yogi’, jouw 2e boek. Wat was je beweegreden voor het schrijven?

“Ik ben natuurlijk al heel lang bezig met die zoektocht. Hoe kun je werk en spiritualiteit met elkaar combineren? En… Eigenlijk vond ik in de yogafilosofie zulke mooie antwoorden, dat ik dacht; ik heb dus dat hele pad bewandeld om het wiel uit te vinden (lees: hoe combineer ik werk en spiritualiteit), maar als ik nou eerder de yogafilosofie had gehad, dan was ik er al veel eerder uitgekomen. Zou dat ook voor anderen kunnen gelden? Yoga gaat over hoe je in het leven staat. De bekende Yogi Pattabhi Jois, een grondlegger van een van de yogastromingen, zei “Yoga is an internal practice, everything else is just a circus”. Dat vind ik echt een fantastische quote, want alles wat er gebeurt in je werkleven, maar ook in je gewone leven, is een spiegel. Dus als jij een lastige collega hebt, dan spiegelt het negen van de tien keer iets wat al in jou zit. Bij wijze van een collega die steeds over jouw grenzen heen gaat, dan kun je er van op aan dat het aangeven van grenzen voor jou überhaupt moeilijk is. Zo kun je 90 procent van alle dingen die op het werk gebeuren en die energie kosten gebruiken als spiegel om je eigen yoga practice te verrijken. Maar, soms ook niet. Soms is het zo dat je in een (te) toxische organisatie zit die niet goed voor je is. Dan kun je wel zeggen; ik ga alles gebruiken als spiegel, maar een vis in een vervuilde vissenkom kan ook niet goed overleven. En het kan juist ook yoga zijn om jezelf uit een situatie te halen, om te zeggen, dit is niet goed voor mij. Het verspreiden van die boodschap was mijn beweegreden.”

Is het boek alleen voor de businesswereld?

“Nee, het is niet per se alleen voor de businesswereld. Ik denk dat je het in alle aspecten van je leven kunt toepassen. Ik heb het wel geschreven met voorbeelden uit de businesswereld en ik denk dat de businesswereld in die zin voor veel mensen de omgeving is waarin ze het meest worden uitgedaagd. Want in je privéleven zijn vrienden, familie en kennissen vaak lief voor je. Zij geven ook wel eens mee, zo van; je weet hoe die persoon is, dus laat maar even. Terwijl je op werk wél wordt aangesproken op die pijnpunten.”

“Ik geloof dat mensen van nature liefdevol zijn, maar dat we daar soms van worden weggetrokken. De corporate-omgeving zoals we die nu kennen is een omgeving die tegen onze ware aard ingaat.”

Denk je dat anderen de theorie van het boek makkelijk kunnen toepassen op hun (werk)leven?

“Ik denk dat het een begin is. Een eye-opener. Laten we het voorbeeld van ‘die lastige collega’ nemen. De eerste neiging is vaak; dat is een lastige collega, het ligt aan de ander. En wat je door dit boek zou kunnen leren is om daar eens anders naar te kijken. Hoe kan ik bijvoorbeeld meer compassie hebben voor die collega? Waarom raakt het mij zo? Zo train je jezelf om minder energie te verliezen in dat soort situaties en daardoor bij te dragen aan je eigen werkgeluk. Milder te zijn naar jezelf, naar anderen, maar ook duidelijker. Daarvoor zijn de Yama’s en de Niyama’s – de leefregels uit de yogafilosofie – fijne handvatten. De eerste Yama is Ahimsa; Compassie, tevens compassie voor jezelf. De tweede is Satya, het spreken van je eigen waarheid. Ik denk dat daar al heel veel mensen moeite hebben, want kun je naar die lastige collega kijken vanuit compassie? Misschien is hij of zij gewoon heel erg betrokken. Of misschien is er wel iets in het privéleven van die persoon aan de hand. Daar doorheen kunnen kijken, is een hele mooie eigenschap. Je kan ook denken, waarom raak ik nou steeds zo geïrriteerd als die persoon iets doet? In mijn boek heb ik geprobeerd om de yogafilosofie te vertalen naar de hedendaagse werkvloer, compleet met oefeningen en categorieën. Zodat je het echt kan toepassen op jezelf en daarmee ook dichter blijft bij wie je in essentie bent. Ik geloof dat mensen van nature liefdevol zijn, maar dat we daar soms van worden weggetrokken. De corporate-omgeving zoals we die nu kennen is een omgeving die tegen onze ware aard ingaat. Denk aan veel ego, steeds ‘meer’ en ‘beter’ willen of moeten zijn, eigenbelang. Gevoelens die niet per se in je natuurlijke staat van zijn hoeven te bestaan.”

“Ik ben van nature geen zweverig persoon, ik kijk juist naar de wetenschap; welke wetenschappelijke onderzoeken zijn er over deze onderwerpen? Dat geeft verdieping aan mijn verhaal.”

Je geeft ook lezingen over Corporate Vitality. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Wat ik in mijn lezingen doe is een deel van mijn eigen verhaal vertellen. Over yoga, de filosofie, en hoe moderne vraagstukken (zoals vitaler zijn op werk) vertaalt kunnen worden naar de yoga. Daar geef ik ook concrete voorbeelden bij. Ik ben van nature geen zweverig persoon en ik vind het belangrijk dat ‘spirituele onderwerpen’ voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom kijk ik juist naar de wetenschap; welke wetenschappelijke onderzoeken zijn er over dit onderwerp? Over je gelukkig voelen, hoe je zenuwstelsel werkt, dat de fight-or-flight modus niet goed samengaat met de liefdevolle, flow-achtige staat van zijn, en dat je met yoga je zenuwstelsel kalmeert en daardoor makkelijker in die rest- en digest-modus komt. Het geeft verdieping aan mijn verhaal. Niet zo van; wéér een guru die zegt dat je iets moet doen. Nee, de wetenschap zegt het ook!”

Geef je in jouw lezingen ook concrete tips mee? Hoe iemand meer rust in de werkdag kan bouwen?

“Ja, wel, maar het is voor iedereen heel verschillend. Het ligt maar net aan wat jou uit je balans brengt. Voor de één is dat een interactie met een collega, voor de ander de cijfers die niet goed zijn. Ik denk dat het sowieso goed is om rust in je werkdag te bouwen, dat je niet te lang achter elkaar in de fight-or-flight-modus blijft hangen. Ga bijvoorbeeld een kwartiertje wandelen, of doe ademhalingsoefeningen. Want wat er gebeurt als je te lang in de fight-or-flight-modus zit, is dat terugschakelen steeds moeilijker wordt. Sommigen zullen dit herkennen van vakantie; als je op vakantie bent kan het soms wel 3 tot 4 dagen duren voordat je eindelijk tot rust komt. Dan weet je; ik heb te lang in die stressmodus gezeten.”

Wat zijn je next steps?

“In ieder geval lekker doorgaan met Delight Yoga en ik zou ook heel graag het boek nog meer naar het bedrijfsleven brengen. Ik geloof dat er veel mensen in het bedrijfsleven zitten die hier veel baat bij hebben en zo eigenlijk op een vrij laagdrempelige manier aan hun werkgeluk kunnen werken. Ik kan laten zien dat er ook een andere kant van yoga bestaat, juist ook die theoretische kant. In de corporate wereld zijn veel slimme en ambitieuze mensen, die zelf ook veel onderzoek doen. Dus als ik alles kan onderbouwen met theorie, dan komt de boodschap misschien beter over. Ik werk zelf ook zo!”



Enthousiast geworden van Judith, De Corporate Yogi en Delight Yoga? Snappen wij helemaal! Ontdek haar werk middels de volgende opties:

  • Judith boeken als spreker over Corporate Vitality bij jouw bedrijf? Laat het ons weten door contact op te nemen met ons Activate team.
  • Benieuwd geworden naar het boek ‘De Corporate Yogi’? Bestel het boek dan hier.
  • Of boek een fijne yoga sessie bij Delight Yoga in Amsterdam of Den Haag, via de OneFit app!
Tags:
About the author
Rosan van der Tuuk