Als OneFit lid kun je inmiddels bij meer dan 250 locaties sporten. Ieder heeft zo z’n favorieten. Maar wat is het verhaal eigenlijk achter jouw lievelingsstudio? En wie is die leraar precies die jouw wekelijkse les geeft? Deze week gingen we langs bij Huub Verheij, eigenaar van hot yogastudio Forty Degrees op de Overtoom.

SAMSUNG CSC

Van beurs naar Bikram
‘Ik heb jarenlang als broker en later als market maker gewerkt op de optiebeurs. Daar draait het om veel geld. En veel geld gaat gepaard gaat met veel druk en spanning. Sommigen vluchten dan in de drugs of drank, ik zocht mijn vlucht in trainen. Elke dag was ik in de sportschool te vinden en ik kickbokste vier keer per week. Maar ik werd ook een dagje ouder, raakte vaker geblesseerd en daarvan herstellen duurde steeds langer. Omdat ik altijd gek was van de sauna raadde een vriendin Bikram yoga aan. Toen is het allemaal begonnen.’

Les één
‘Die eerste keer kwam ik als kickbokser de zaal binnen met een houding van: “Bikram yoga? Probeer maar eens een kickboksles, dat is pas afzien!”. Ik heb die eerste les alleen maar kunnen zitten. Ik snapte er niks van: jong, oud, dik, dun, iedereen deed alles mee en mij lukte het niet. In die tijd was ik nog heel competitief, dus ik dacht: dit móet ik ook kunnen. Toen ben ik er helemaal ingedoken: elke dag, twee keer op een dag.. Ik was altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging.’

San Fransisco
‘De volgende logische stap was leraar worden. Ik heb twee jaar in Amerika gezeten, daar volgde ik eerst een teachertraining bij Bikram Choudhury en ging ik vervolgens in de leer bij mijn mentor Mary Jarvis, één van de eerste studenten van Mr. Bikram in Amerika. Vervolgens heb ik hier Forty Degrees geopend. Forty Degrees is persoonlijk. Het is voor mij belangrijk dat je na de les met een goed gevoel weer naar buiten gaat; je bent hier geen nummer. In Amerika zijn ze op dat gebied sowieso veel klantvriendelijker: als ik iemand niet begroette mocht in m’n speedo’tje naar buiten om mensen gedag te zeggen.’

0416122536.big

Forty Degrees
‘Forty Degrees is een yogaschool, geen studio of gym. Je bent hier om iets te leren. Zonder goede begeleiding loop je risico op blessures, vooral bij hot yoga. Natuurlijk, we hebben allemaal een ego, willen altijd dieper en verder gaan en beter worden. Maar het allerbelangrijkste is dat je luistert naar je lichaam. Yoga doen oké, maar het gaat erom hóe je het doet. En helaas, nu het zo populair is schieten de studio’s als paddenstoelen uit de grond, vaak met instructeurs zonder gedegen opleiding.’

Het lesgeven
‘Vervelen doet het nooit. Iedere dag is het anders, ondanks dat het een vaste sequence is. Jij bent elke dag anders, ik ben elke dag anders, de luchtvochtigheid is anders. Dus je hebt altijd een andere dynamiek, een andere energie. En ik geef les aan de hand van wat ik zie in de les. Ik dreun geen ingestudeerd praatje op.’

Beter worden
‘Yoga is er om te helen, en vooral hot yoga kan ontzettend helpen bij blessures omdat er zoveel energie gaat stromen. Ik heb al veel wonderen gezien. Wanneer je in India geen geld had voor een dokter gingen mensen naar een yogagoeroe. “Rugpijn? Ga dan maar eens een paar weken achterover buigen en kom dan terug”. Het is duizenden jaren geleden ontwikkeld om mensen beter te maken en niet om competitief te zijn, of te kijken hoe goed je eruit ziet of hoe ver je kunt gaan in je houding.’

0416122545.big

Discipline
‘Het moeilijkste blijft de discipline opbrengen om iedere keer weer te komen. Als kickbokser had ik die discipline wel, maar alsnog heb ook ik periodes gehad dat ik minder kwam. Dat je niet van de bank af kunt komen en alleen maar denkt: ‘die warmte, die houdingen, anderhalf uur, het duurt zo lang, het regent..’ We zoeken allemaal naar excuses om niet te gaan. Maar dat zit allemaal in je hoofd. Je wéét hoe goed je je voelt na dat je toch bent geweest.’

Bewegingstherapie
In de Oosterse wereld is lichaam en geest één. Daar ben je aan het mediteren terwijl je aan het sporten bent. In de Westerse wereld halen we dat uit elkaar: je doet óf vechtsport, óf je doet yoga, óf je mediteert. Bikram yoga is een combinatie. Met yoga open je chakra’s. Tijdens de Camel bijvoorbeeld open je je hartchakra. Vind je die houding vervelend, dan kun je je afvragen waarom. Waarschijnlijk omdat er veel opgeslagen emotie zit die je niet kunt loslaten. Jaren geleden moest ik tijdens een Camel bijna huilen maar ik vond mezelf te stoer om het toe te laten. Daar heb ik nog steeds spijt van, daarna nooit meer is gebeurd.’

0416122555.big

Loslaten
‘Vroeger had ik veel kwaadheid in me. Ik was heel gehecht een één bepaald plekje in de zaal, dus zorgde ik ervoor dat ik er als eerste was. Een keer toen de les al was begonnen kwam er iemand naar binnen gerend die haar mat precies voor mij legde. Ik ontplofte bijna! Later leerde ik: die persoon doet dit niet om mij te pesten. Wie weet wat er allemaal gebeurd was bij haar die dag. Het is niet de ander, die kwaadheid, dat zat in mij. Dat is een proces waar je door yoga doorheen gaat. En grappig genoeg zie ik precies dat nu nog weleens bij anderen terug in de les.’

Je onbewuste
‘Tijdens yoga werk je aan flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen en concentratie. Zelden komt er iemand binnen met alle vier die eigenschappen. Als kickbokser had ik veel kracht, maar ik was niet flexibel en ik had geen focus, was alleen maar om me heen aan het kijken en water aan het drinken. Een ballerina is flexibel, maar die kan houdingen weer veel minder lang volhouden. Die leert dus om kracht op te bouwen. Zo leert iedereen iets anders. Het lichaam weet zelf wat het nodig heeft, en daar zul je dan onbewust aan gaan werken. Dat is het mooie van yoga.’

Tags: